Jobb

Många undrar vad jag egentligen jobbar med och vad skiljer mitt jobb från andra sjuksköterskejobb? 


För det första så tillhör våran avdelning psykiatrin. Vi har främst med patienter att göra som har beroendeproblematik och behöver avgiftning/stabilisering. Hos oss förekommer det väldigt sällan att exempelvis byta blöjor, eller vård i sängen. överhuvudtaget. På avdelningar jag haft praktik så hade vi sällan intramuskulära injektioner (har givit det en gång på 3 år som student). På mitt jobb ger vi nästan varje dag. Blodtryck och puls är det vi kollar på mest, då det styr vilken behandling patienterna får. Avdelningen är låst. Patienterna får alltså inte gå ut ensamma. Och ibland får dom inte gå ut alls om dom är på LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) eller LVM (lagen om vård av missbrukare). Då finns det en "rökruta" där dessa patienter får gå. 
Vi som personal har mycket kontakt med socialen framförallt. På jobbet tycker jag det handlar mycket om att umgås med patienterna på ett annat sätt än jag gjorde på exempelvis ortopeden. Då fanns inte den tiden. Nu äter vi tillsammans, kan kolla en film ihop eller gå på promenad och under sån tid hinner man prata mycket. Och lyssna mycket. 

Genom jobbet har jag lärt mig mycket om mig själv men även om andra. Många av mina fördomar har tvättats bort och jag har nog blivit mer ödmjuk. 

Jag älskar mitt jobb än så länge. 
Jag hade praktik på neurorehab, psykiatrin, njuren, i Kiruna, på hälsocentral, på hemsjukvården och på äldreboende. Och enda stället jag trivdes på var beroendecentrum. När jag hade min praktik på neurorehab och jobbade på ortopeden var jag så sjukt förtvivlad. Jag kände att jag hade slösat bort 3 år av mitt liv. Jag tänkte att jag hatar att vara här. Jag satt i bilen när jag kommit till jobbet och var ledsen och kände att jag ville vända om hem. På min slutpraktik vantrivdes jag så mycket att jag kände jag ger upp. Jag orkar inte en endaste dag mer. Jag led. Och man har träffat så sjukt mycket vidriga människor (vidrig är typ det värsta ordet som finns). Och då menar jag givetvis inte patienter utan personal. Personal som hatar sina jobb. Som hatar vikarier. Som hatar studenter. Som varit otrevliga och nedtryckande. På min slutpraktik var det en person som tryckte på en hela tiden. 

Jag hade varit jättestressad till "jobbet" och hade bara sprungit in på Ica och köpt plättar och sen dragit. Sen på lunchen försökte jag skynda mig för att få äta själv utan den där 😈. Då kommer hon in. Tittar på mina plättar och fnyser "jag hade då ALDRIG tillåtit mina barn äta plättar till lunch eller middag. Det är en efterrätt inte en måltid. 

Jag: öööh okej 👌 

Hon: nä gud mina barn har lärt sig äta nyttigt. Det är ju inte okej att äta plättar till lunch. 

Jag kände mig så irriterad och ville typ dö. Jag tänkte för mig själv" jag hade aldrig tillåtit att min fucking morsa bestämmer vad jag som 26-åring ska äta till middag"

Sen när jag första dagen skulle dela läkemedel så sa hon out of nowhere "vad är det här för läkemedel". 
Jag: ingen aning. 
Hon: VA. DU SKA VETA DET DU HAR GÅTT FARMAKOLOGI. 
Jag: alltså, jag gick farmakologi för 2.5 år sedan i 2 månader, då fick vi inte lära oss alla hundra tusen läkemedel som finns tyvärr. Man kan inte alla läkemedel utantill. 
Hon: SÅ DU SKULLE GE ETT LÄKEMEDEL DU INTE KÄNNER TILL? 
jag: nej givetvis inte? Jag hade kollat upp det på fass som jag gör med alla läkemedel jag är osäker på? 

Sista dagen på praktiken gick jag in till chefen och sa "jag tänkte du vill kanske veta varför jag inte vill jobba här? Det brukar ju falla sig naturligt att 8 av 10 stannar och jobbar på den avdelningen dom haft sin slutpraktik. Jag skulle ALDRIG jobba här, eftersom x är så sjukt dömande, nedtryckande, obehaglig och elak. Jag vill inte ha en sån kollega och jag har även sett henne vara dum mot många av era fasta anställda". 

🙌 

Ingen av studenterna stannade där. Så snopet 🙄 

 
Kommentarer
Postat av: Camilla

Alltså älskar dessa inlägg, blir så jävla inspirerad av dig. Slår vad om att du är SÅ JÄVLA bra på avdelningen där, känns som att det verkligen passar dig perfekt. DU ÄR GRYM!!!!!! Puuuusss

Svar: Tack du ❤️❤️❤️❤️❤️
Frida-Linnea Pettersson

2017-08-22 @ 13:49:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: