...

Så onödigt och många frågor. 

Varför i hela fridens namn fick undersköterskan dra upp narkotikaklassad medicin? Varför låter man en undersköterska ge medicin i spruta utöver insulin (som måste delegeras av en sjuksköterska). 

Hur i hela fridens kan en inte skilja på 0.25 ml och 25 ml? Och hur kan man få en ordination att dra upp i spruta å sen hejsvejs hälla upp i en kopp istället? 

Det är av såna här anledningar jag aldrig i mitt liv skulle göra någon injektionsbehandling (ex botox eller fixa läpparna) hos något annat än en leg. Sjuksköterska eller läkare. 

Jag vet inte hur lagen ser ut nu, om den skärpts. Men tidigare kunde undersköterskor (och även icke vårdutbildade) starta företag och ge ex injektioner i läppar. Hur fan kan man betala för det? Så oseriöst så det finns inte. Man kanske borde fundera varför en undersköterska får ge injektioner på en privat klink men inte annars. 


Man måste tom ha delegering som sjuksköterska för att få ge exempelvis vaccin. Eller vidareutbildat sig till dsk, men en undersköterska får trycka in grejer i ansiktet på folk. 

Och vad kan man som patient göra om en undersköterska skulle förstöra ansiktet på en? Dom kan fortsätta jobba som undersköterska resten av livet. För dom har ingen legitimation att tappa. 

En sjuksköterska däremot, kan tappa sin legitimation. Därför är det i sjuksköterskans intresse att göra saker korrekt och använda sina mångåriga kunskaper inom hygien för att se till att det blir rätt. 

Det spelar ingen roll heller om du jobbar privat. En sjuksköterska är alltid en sjuksköterska. Med samma lagar som gäller som om man jobbar på sjukhuset. 

Undersköterskor är så sjuuukt underskattade och så otroligt kunniga och duktiga för det mesta. Ofta får man fråga dom om hjälp i olika vårdsituationer. Det jag hakar upp mig på är att det blir inget kännbart straff för att göra fel. Och utbildning. Hade Undersköterskor gått en 1-årig hygienutbildning med injektionsteknik inräknad hade jag köpt det. Och att dom blir ansvariga om något händer och kan tappa "rätten" till sitt yrke på samma sätt sjuksköterskor kan hade jag kunnat tänka om. 

Det har varit snack om att göra undersköterska till en skyddad titel. Och det hade varit så fint. Yrket hade fått högre status och det hade nog blivit en säkrare vård. Jag håller tummarna för det. Sen tycker jag inte om ordet undersköterska för det ger en direkt indikation att dom är "under" sjuksköterskor i rang och sånt klimat vill inte jag ha. Sköterska tycker jag mer om (fast det är ju iof starkt förknippat med sjuksköterska). Kanske vårdare? Jag hade som sjuksköterska inte velat bli kallad läkarbiträde exempelvis. 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: